Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic sau apeleaza la concediu medical ori zile libere, fiind considerata printre principalele cauze ale dizabilitatilor de lunga sau de scurta durata, la nivel mondial. Practic, toti oamenii experimenteaza, cel putin o data in viata, un episod de durere de spate. Acestea nu sunt, in sine, o afectiune, ci un simptom, o forma de manifestare a altei boli. Poate trece intr-un interval de timp mai lung sau mai scurt, cu sau fara tratament, dar de cele mai multe ori reapare, daca nu este inlaturata cauza declansatoare.
Spatele este compus dintr-o structura complexa de muschi, ligamente, tendoane, articulatii si oase, care conlucreaza pentru a sustine pozitia verticala si a permite deplasarea si mobilitatea trunchiului. Structura osoasa este una dintre cele mai puternice parti ale corpului, dar, in acelasi timp, are o mare flexibilitate si rezistenta.
Durerea de spate poate apare in orice regiune a spatelui. In functie de localizare, poate sa fie o durere cervicala, toracala sau la nivelul inferior al spatelui, in zona lombara ori sacrala. Cele mai frecvente dureri de spate apar in zona lombara, deoarece aceasta sustine cea mai mare parte a greutatii din partea superioara a corpului.
Coloana vertebrala, structura osoasa aflata la mijlocul spatelui, este formata din suprapunerea a 24 de vertebre, legate intre ele prin articulatii care au forma unor discuri asezate intre vertebre, fiind sustinuta de ligamente si muschi puternici. In interiorul canalului format prin suprapunerea vertebrelor, se afla maduva spinarii, parte a sistemului nervos central. Aceasta se intinde, la adult, de la baza creierului pana la cea de a doua vertebra lombara. In segmentul final al coloanei vertebrale, in partea inferioara a spatelui, vertebrele fuzioneaza intre ele, fiind lipsite de discurile intervertebrale.
Pe masura inaintarii in varsta, structurile coloanei vertebrale, articulatiile, discurile si ligamentele, trec si ele printr-un proces de uzura. Coloana ramane puternica, dar spatele poate sa devina mai rigid, sa suporte deformari si mobilitatea sa scada, fapt care poate duce la aparitia durerilor de spate.
CAUZE
Exista mai multe cauze care pot duce la dureri de spate. De fiecare data, durerea este un simptom, nu afectiunea in sine. Principalul indicator pentru cauza care genereaza suferinta este durata si intensitatea acesteia. Durerea de spate care apare brusc, cu cel mult sase saptamani inainte de prezentarea la medic este considerata o suferinta acuta si poate fi cauzata de un traumatism (o cazatura) sau de ridicarea unor obiecte grele ori de unele miscari exagerate, efectuate in mod gresit. Daca dureaza mai mult de trei luni, este considerata o suferinta cronica, este mai putin frecventa decat cea acuta, poate fi un simptom comun pentru o serie de boli, fiind necesare explorari care sa ajute la stabilirea diagnosticului.
TIPURI DE DURERI DE SPATE
Concret, durerea din zona lombara, localizata in partea inferioara a spatelui, poate fi legata de coloana lombara, de deteriorarea discurilor dintre vertebre, a ligamentelor din jurul coloanei vertebrale si de presiunea exercitata pe unele structuri nervoase care pleaca din maduva spinarii, dar si de afectiuni ale organelor interne abdominale si pelvine.
Durerea din partea superioara a spatelui poate aparea din cauza unor afectiuni cardiace, ale aortei, unor tumori la nivelul toracelui si inflamatii ale discurilor intervertebrale, precum si din pricina leziunilor ligamentelor si musculaturii.
Se poate face o clasificare a durerilor de spate, in functie de originea acestora:
Cauzele frecvente ale durerilor de spate acute sunt:
O serie de probleme structurale pot duce la dureri de spate acute sau cronice:
FACTORI DE RISC
Pe de o parte, durerea de spate este un simptom care poate aparea la oricine, la orice varsta. Pe de alta parte, se poate vorbi de o serie de factori care favorizeaza instalarea acestei suferinte, acestia fiind responsabili mai ales pentru durerile de spate cronice.
Urmatorii factori sunt asociati cu un risc mai mare de a dezvolta acest tip de durere:
TRATAMENT
Kinetoterapia analizeaza mecanismele articulare si neuromusculare care asigura omului activitatile motrice normale. Programele de kinetoterapie sunt special concepute, tinand cont de constitutia pacientului, varsta, afectiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfasoara, stadiul de evolutie a bolii, existenta altor afectiuni. In cadrul programelor de kinetoterapie - gimnastica medicala de recuperare - fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere de specialitate din partea unui kinetoterapeut. Atentia principala este acordata coloanei vertebrale, iar pe masura ce durerea se amelioreaza, kinetoterapeutul poate introduce unele exercitii de flexibilitate si forta, pentru muschii spatelui si cei abdominali.