O entorsa este o intindere sau rupere a ligamentelor - benzile dure de tesut fibros care leaga doua oase in articulatii. Glezna si genunchiul sunt cele mai obisnuite articulatii in care pot aparea entorsele. Cu toate acestea, o entorsa poate sa apara in orice articulatie. Tratamentul initial include odihna, gheata, compresia si elevatia. Entorsele usoare pot fi tratate cu succes la domiciliu. In schimb, entorsele severe necesita uneori interventii chirurgicale pentru a repara ligamentele sfasiate.
Diferenta dintre entorsa si intindere este ca o entorsa lezeaza benzile de tesut care leaga doua oase impreuna, in timp ce o intindere implica o leziune a unui muschi sau a benzii de tesut care ataseaza un muschi la un os.
TIPURI DE ENTORSE
CAUZE
Entorsele apar atunci cand corpul este supus unui stres fizic. In aceste situatii, muschii si articulatiile sunt obligate sa efectueze miscari pentru care nu sunt pregatite sau proiectate. Un prejudiciu poate aparea dintr-un singur incident stresant, in cazul sporturilor de contact, sau poate aparea treptat dupa multe repetari ale unei miscari. In mod obisnuit, mecanismul de vatamare presupune intinderea excesiva a unui tendon sau ligament, provocand deteriorarea acestuia.
O entorsa apare cand un ligament este intins in mod excesiv, in timp ce articulatia este sever supusa stresului. O entorsa se produce adesea in urmatoarele situatii:
• Glezna - Plimbarea sau exercitiul pe o suprafata neuniforma, aterizarea gresita dintr-un salt.
• Genunchi - Pivotarea in timpul unei activitati atletice.
• Incheietura mainii - aterizare pe o mana intinsa in timpul caderii.
• Deget - Vatamari la schi sau supraincalzire atunci cand se practica sporturi cu rachete, cum ar fi tenisul.
SIMPTOME
Simptomele unei entorse includ vanatai, durere, umflare si miscare limitata in articulatia afectata. O entorsa poate duce, de asemenea, la probleme de sanatate de lunga durata. De exemplu, o entorsa la incheietura mainii poate duce la sindromul de tunel carpian. Simptomele pot progresa la amorteala in timpul zilei, sau furnicaturi si dureri.
Incapacitatea de a suporta greutatea pe piciorul afectat: In caz de entorsa severa, persoana poate fi in imposibilitatea de a suporta greutatea pe piciorul afectat, din cauza durerii. Acest lucru este mai frecvent in entorsele de gradul II si III.
RECUPERARE
Fizioterapeutul reprezinta o parte importanta din programul de recuparare. Abilitatile lui in predarea si monitorizarea exercitiilor de gama de miscare si intarire, permit recuperarea dupa o interventie chirurgicala intr-un mod controlat.
Incepeti fiecare exercitiu incet, si utilizati nivelul durerii pentru a va ghida in efectuarea acestor exercitii. Opriti exercitiul daca simtiti mai mult decat o usoara durere. Retineti ca timpul si tipul exercitiilor de recuperare recomandate pentru dumneavoastra pot varia in functie de preferintele medicului sau ale terapeutului fizic.