Fasciita plantară determină durere în partea inferioară a călcâiului. Fascia plantară este un ligament gros, care se conectează cu călcâiul la fața piciorului. Acționează ca un amortizor și sprijină arcul piciorului, ajutându-vă să mergeți.
Fasciita plantară este una dintre cele mai frecvente reclamații ortopedice. Ligamentele dumneavoastră fasciare plantare experimentează multă uzură în viața de zi cu zi. Prea multă presiune pe picioare poate deteriora sau rupe ligamentele. Fascia plantară se inflamează, iar inflamația provoacă dureri de călcâie și rigiditate.
CAUZE
Bărbații și femeile active cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta fasciită plantară. De asemenea, este puțin mai frecvent la femei decât la bărbați. Femeile care sunt însărcinate se confruntă adesea cu fasciită plantară, în special în perioada de sarcină târzie.
Dacă aveți un exces de greutate, aveți un risc mai mare de a dezvolta fasciită plantară. Acest fapt se datorează creșterii presiunii asupra ligamentelor fasciare plantare, mai ales dacă creșterea în greutate a fost bruscă.
Dacă sunteți alergător pe distanțe lungi, este posibil să aveți mai multe șanse să dezvoltați probleme de fasciită plantară. De asemenea, sunteți mai predispus dacă aveți un loc de muncă foarte activ care implică să vă aflați des în picioare, cum ar fi să lucrați într-o fabrică sau într-un restaurant.
Dacă aveți probleme structurale ale piciorului, cum ar fi arcade foarte înalte sau picioare foarte plate, puteți dezvolta fasciită plantară. Tendoanele lui Ahile foarte strânse, tendoanele care atașează mușchii gambei pe călcâie, pot duce, de asemenea, la dureri fasciare plantare. Purtarea de încălțăminte cu talpă moale și suport slab de arcuire poate duce, de asemenea, la fasciită plantară.
TRATAMENT
Tratamentul fasciitei plantare depinde atât de cauza, cât și de simptomele pe care le întâmpină pacienții noștri. Pentru a ajunge la un diagnostic precis, vă vom analiza istoricul medical și vă vom examina piciorul. Pe parcursul acestui proces, vom exclude toate cauzele posibile ale durerii de călcâie, altele decât fasciita plantară.
Examinarea este punctul cheie pentru tratamentul fasciitei plantare. Trebuie să examinăm nu numai piciorul, ci și genunchiul și articulațiile, mușchii și ligamentele șoldului. În majoritatea cazurilor, tratamentul trebuie să fie holistic pentru succes. Cel mai bun rezultat pe care l-am obținut în urma tratamentului a fost prin combinarea metodelor de osteopatie, terapie manuală, fizioterapie, și kinetoterapie.