Gonartroza sau osteoartrita articulatiei genunchiului este oboala degenerativa a articulatiilor, provocata de degenerareacartilajului pana la distrugerea completa a acestuia, avand carezultat deformarea articulatiei; astfel, reactiile inflamatoriimai putin severe sunt fenomene secundare, aparute din procesele dedegenerare. In mai mult de jumatate din cazurile in care ungenunchi este afectat, ambii genunchi vor prezenta gonartroza.
Inceputul patologiei este de obicei asociat cu modificaristructurale ale tesutului cartilajului la nivel molecular. Apoi,procesul implica cartilajul hialin, care devine tulbure, are ogrosime redusa si este acoperit cu crapaturi microscopicestratificate si mixte. Procesul patologic are ca rezultatdistrugerea finala a cartilajului mic si cel mare si, in acelasitimp, expunerea articulatiei osoase. Corpul reactioneaza instinctivla disparitia cartilajului prin cresterea osoasa in zoneleperiferice, ceea ce duce la cresterea osteofitelor.
CAUZE
Principalul factor de risc este excesul de greutate. Fiindsupraponderali sau obezi joaca un rol major, deoarece estesuficient ca indicele de masa corporala sa fie mai mare de 27pentru ca riscul de a dezvolta osteoartrita genunchiului sa fiemultiplicat de trei ori.
Practicarea sporturilor de top este un alt factor de risc cunoscut.Sporturile de contact (in special fotbalul si rugby-ul) expungenunchii la leziuni serioase.
Indepartarea meniscului (partial sau total) si deformareagenunchiului reprezinta doi alti factori de risc pentru dezvoltareaosteoartritei.
Alte cauze care pot duce la aparitia gonartrozei:
TRATAMENT KINETIC
Terapia fizica in gonartroza este o componenta importanta a tratamentului si nu trebuie neglijata. Tratamentul kinetoterapeutic consta intr-un set de exercitii menite sa consolideze sanatatea pacientului, concepute special pentru a combate boala. Toate schemele de exercitii terapeutice includ regulile de baza pentru a evita supraincarcarea, si pentru a asigura o eficienta maxima: