Rigiditate cervicală

Rigiditatea cervicală reprezintă durerea, inflamaţia sau disconfortul apărut la nivelul gâtului care este cel mai uşor de observat la încercarea de mişcare a gâtului. Dacă o persoană are gâtul înţepenit ea va trebui să întoarcă tot corpul pentru a privi în lateral sau în spate datorită disconfortului resimţit în zona gâtului. Rigiditatea cervicală este o situaţie ce apare frecvent şi care apare la majoritatea oamenilor.


Gâtul este format din structuri diferite inclusiv coloana vertebrală, măduva spinării, discurile intervertebrale, muşchi, ligamente, tendoane şi nervi spinali. Rigiditatea apărută în partea din spate sau pe partea laterală a gâtului este adesea cauzată de condiţii care afectează aceste structuri, aşa cum este rigiditatea cervicală apărută datorită unei poziţii necorespunzătoare în timpul somnului, poziţie care întinde sau tensionează musculatura din zonă.


De asemenea, gâtul mai include traheea, faringele şi alte structuri asociate, precum cartilajul tiroid (mărul lui Adam) şi glanda tiroidă. Rigiditatea cervicală se poate datora bolilor şi condiţiilor acestor structuri, dar în egală măsură şi musculaturii, tendoanelor şi ligamentelor de la nivelul gâtului. Înţepenirea gâtului poate fi determinată de asemenea de afecţiuni ale umerilor şi capului, ca de exemplu postura incorectă sau, respectiv, cefaleea de stres.


Rigiditatea cervicală poate indica o afecţiune serioasă, precum artrita sau stenoza cervicală spinală. Ea poate indica şi afecţiuni ce pot ameninţa viaţa cum ar fi atacul de cod (infarctul miocardic), meningita sau fractura cervicală.


Simptome ce pot însoţi rigiditatea cervicală:

• Dificultăţi apărute la întoarcerea capului;

• Cefalee;

• Iritabilitate;

• Durere care coboară la nivelul umerilor şi a braţelor;

• Tulburări de somn

CAUZE

Rigiditatea cervicală poate apărea ca urmare a unor afecţiuni care au originea chiar la nivelul gâtului sau a unor boli sau condiţii din zone învecinate precum umerii, maxilarul, capul sau braţele. Adesea gâtul înţepenit este determinat de factori care produc întinderi la nivelul muşchilor gâtului sau umerilor, cum este cazul poziţiilor inadecvate din timpul somnului, postura incorectă sau activităţilor solicitante.

Muşchiul ridicător al omoplatului este localizat în partea din spate şi pe partea laterală a gâtului şi face legătura dintre gât şi umăr. Acest muşchi poate fi întins cu uşurinţă datorită poziţiei şi a forţelor care acţionează asupra lui.

Rigiditatea cervicală şi disconfortul din această zonă pot fi determinate de boli sau condiţii ale structurilor care formează gâtul: coloana cervicală, măduva spinării, nervi, discuri intervertebrale, muşchi, ligamente, tendoane, glanda tiroidă, traheea şi faringele.