Rigiditatea articulației este o situație în care capacitatea de a mișca articulația este limitată sau chiar nulă. Se referă numai la una sau mai multe articulații, pot fi asociate cu traume și se agravează încet din cauza bolii sau a uzurii subiacente a țesuturilor articulare.
Rigiditatea poate fi continuă, asociată cu activități specifice sau apărută numai în anumite momente ale zilei. Acesta poate fi, de asemenea, asociat cu alte simptome, cum ar fi durere, inflamație, crampe și durere. În plus, în funcție de prezența altor tulburări, rigiditatea poate fi însoțită de sângerări, vânătăi, arsuri, mâncărime, amorțeală a părții corpului, înroșire, umflare sau supraîncălzire a articulației, dureri abdominale sau crampe, tuse, oboseală, febră și frisoane, cefalee, spasme musculare și convulsii, greață, vărsături, erupție cutanată, dureri în gât și umflarea ficatului, splina sau ganglionii limfatici.
Printre cauzele posibile ale rigidității articulare se numără: gută, artrită, diferite forme de artrită, traume, infecții, administrarea anumitor medicamente, inflamații și tumori.
Următoarele boli pot fi asociate cu rigiditate articulară: