Sciatica este denumirea utilizata pentru a descrie durerea la nivelul piciorului determinata de iritarea si/sau compresia nervului sciatic. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din organism, fiind alcatuit prin unirea fibrelor din 5 radacini nervoase situate la nivelul coloanei vertebrale, atat din segmentul lombar (incepand de la L4), cat si sacral (pana la S3), traiectul sau fiind pana in calcai. Exista 2 nervi sciatici, fiecare pe cate un picior. Durerea din sciatica este o durere care porneste din partea de jos a spatelui, radiaza spre fesa si traverseaza intreg piciorul, insa nu orice durere de spate sau orice durere care radiaza de-a lungul piciorului inseamna sciatica. Ameliorarea sciaticii poate dura 4-6 saptamani, insa in aproximativ 33% dintre cazuri, simptomele pot persista pana la 1 an, iar daca apar deficite neurologice, acestea pot dura mai mult. Cand exista compresie nervoasa severa, iar simptomele sunt progresive, se recomanda interventia chirurgicala.
CAUZE
Sciatica este determinata de compresia radacinilor nervoase care formeaza nervul sciatic. Cel mai des sciatica apare ca rezultat al compresiei nervoase de la nivelul coloanei lombare, fie in canalul spinal, fie in foramenul inetrvertebral. De asemenea, compresia se poate produce la nivelul pelvisului sau al feselor.
Cele mai frecvente cauze de sciatica sunt urmatoarele:
Disc lombar herniat (hernia de disc). Potrivit cercetarilor, pana la 90% dintre cazurile de sciatica sunt determinate de un disc lombar herniat. Acesta poate comprima una sau mai multe dintre radacinile nervoase spinale (L4-S3) care alcatuiesc nervul sciatic. Cel mai des, in 8 din 10 cazuri de hernie de disc lombara, hernierea afecteaza radacinile L5 si S1. Astfel, se poate vorbi despre compresie directa sau de inflamatie. Un disc herniat poate comprima nervul sciatic pe o singura parte, provocand simptome la nivelul unui singur picior, sau poate comprima pe ambele parti, provocand simptome la nivelul ambelor membre inferioare (sciatica bilaterala), desi cazurile sunt mai rare.
Degenerarea corpilor vertebrali (osteoartrita). Degradarea tesuturilor coloanei lombare poate comprima sau irita una sau mai multe radacini ale nervului sciatic. Si discurile intervertebrale degenerate pot secreta proteine inflamatorii, determinand inflamatia nervului sciatic.
Stenoza spinala lombara. Aceasta reprezina ingustarea canalului spinal si este relativ frecventa in randul persoanelor peste 60 de ani. Cercetarile evidentiaza ca stenoza recesului lateral poate fi o cauza des intalnita care provoaca sciatica la varstnici.
Spondilolisteza. Aceasta se produce cand o fractura de stres (ca urmare a accidentelor, traumatismelor sportive, cazaturilor sau ridicarea greutatilor) face ca un disc vertebral sa alunece, determinand compresia nervului sciatic. Spondilolisteza poate provoca sciatica bilaterala si este mai frecventa la tineri.
Lezarea traumatica a nervului sciatic – fracturi ale capului femural, traumatisme la nivelul pelvisului
Mai putin frecvent, printre cauze se pot numara si:
FACTORI DE RISC
SIMPTOME
Simptomele sunt resimtite frecvent pe traiectul nervului sciatic. Acestea pot fi:
TRATAMENT
Se recomanda tratarea sciaticii intr-un stadiu cat mai incipient pentru a evita progresia simptomelor. Tratamentul poate fi nechirurgical (este primul recomandat) sau chirurgical (atunci cand cauza este severa sau se produc deficite neurologice progresive, precum slabiciunea piciorului).
Tratamentul nechirurgical, non-invaziv. Acesta consta in recomandarea de exercitii fizice sau intinderi, fizioterapie si kinetoterapie, electroterapie, masaj.Desi una- doua zile la pat pot sa aduca o usurare a durerii, pozitia asezata nu este recomandata pe termen lung, deoarece poate induce o slabire a capacitatii de contractie muschilor care sustin coloana si o crestere a rigiditatii, ceea ce conduce la inrautatirea durerii si prelungirea duratei de recuperare.
De asemenea, aplicarea de caldura (pentru unele persoane) sau rece (pentru alte persoane) poate sa contribuie la reducerea durerii prin reducerea contracturii musculare. (Termoterapie)