Banda iliotibială este o porțiune rezistentă de țesut care leagă mușchii începând de la șold, coboară în partea exterioară a coapsei și ajunge până în zona laterală a genunchiului, în partea superioară a tibiei.
Banda iliotibială ajută la extensia, abducția și rotația șoldului, precum și la stabilizarea părții exterioare a genunchiului în timpul mișcărilor, contribuind la flexia și extensia acestuia.
Cauzele sindromului de bandă iliotibială
Sindromul de bandă iliotibială este des întâlnit în special în rândul alergătorilor și cicliștilor, fiind cunoscut și sub denumirile de “sindrom de tract iliotibial” sau „sindrom de bandeletă iliotibială”.
Această afecțiune apare când banda iliotibială devine încordată, iritată sau inflamată, provocând fricțiuni la nivelul bursei, la exteriorul genunchiului, ceea ce provoacă dureri în porțiunea respectivă și uneori chiar la șold.
Sindromul de bandă iliotibială poate fi rezultatul unei combinații de factori, printre care:
Adesea, sindromul de bandă iliotibială este cauzat de greșeli de antrenament:
Cum știi dacă ai sindrom de bandă iliotibială
Simptomele diferă de la persoană la persoană ca intensitate și mod de manifestare, însă cel mai adesea este vorba de o durere în partea exterioară a genunchiului, care de obicei începe să se manifeste la puțin timp după începerea activității fizice și se agravează treptat, dacă se continuă mișcarea.
Printre simptome se numără:
Sindromul de bandă iliotibială poate începe printr-o durere slabă, care se intensifică dacă nu este tratată. Când simptomele sunt ignorate, inflamația continuă să se dezvolte, afectând și bursa (sacul de lichid care acționează ca intermediar între oase și tendoane și între mușchi și piele) și astfel diminuând capacitatea de mișcare a genunchiului și accentuarea durerii.