Sindromul patelofemural (genunchiul alergătorului) este un termen utilizat pentru a descrie durerea resimțită de o persoană atunci când execută anumite mișcări incluzând chiar mersul. Prin efectuarea exercițiilor cu intensitate ridicată, țesutul din jurul genunchiului poate fi iritat.
Genunchiul alergătorului se referă la una dintre cela mai comune leziuni ale gnunchiului. Afectează în general atleții, cicliștii sau persoanele care merg mult. Epicentrul durerii este în special în fața și în jurul genunchiului. Dacă oasele piciorului nu sunt aliniate corespunzător: oasele șoldului, ale gleznei chiar patela în sine, va fi generată prea multă presiune în anumite puncte. Când rotula nu se mișcă ușor în capsula articulară, se va genera durere.
Unele probeme ale picioarelor, precup hipermobilitatea ligamentară: capacitatea piciorului de a realiza mișcări care depășesc limitele normale de mișcare ale articulațiilor, platfusul sau hiperpronația, adesea schimbă modul în care se produce mersul, rezultând dureri ale genunchilor.
Mușchii coapsei, în special cvadricepsul - are rolul de a menține rotula în poziția sa normală, daca sunt slăbiți sau prea tensionați, rotula iși poate pierde poziția.
Condromalacia rotuliană este o boală în care cartilajul de sub rotulă este suprasolicitat, deteriorat și în final se poate produce ruperea acestuia. (2, 5)
Alte cauze care pot determina sindromul patelofemural:
Sindromul alergătorului apare atunci când cartilajul de sub rotulă se subțiază și degradează. Este cauzat de forțele necalibrate care acționează asupra genunchiului în timpul flexiei și extensiei. Poate să apară în urma extenuării, aliniamentului structural anormal sau a traumelor. Practicarea sporturilor: ski, ciclism, alergatul sau fotbalul sunt asociate adesea cu sindromul patelofemural. Într-o formă cronică a bolii, pot să apară schimbări în structura articulației.
TRATAMENT
Pentru majoritatea persoanelor, genunchiul se reface singur cu timpul, tratamentul se adresează persoanelor care acuză durerea și se va stabili pe baza vârstei și a stării de sănătate. Pentru a grăbi vindecarea se recurge la: