Sindromul de tunel tarsian este o neuropatie care se manifestă prin durere perimaleolară însoţită de parestezii. Sindromul de tunel tarsian apare din cauza compresiei nervului tibial la nivelul gleznei (maleola medială).
Spre deosebire de sindromul de tunel carpian, sindromul de tunel tarsian este o neuropatie rară dar adesea nediagnosticată şi confundată cu alte afecţiuni ale piciorului. Cauzele cele mai frecvente sunt traumatismele, dar sindromul de tunel tarsian poate apărea şi în urma unor boli autoimune sistemice cum ar fi diabetul zaharat sau poliartrita reumatoidă.
Sindromul de tunel tarsian anterior (care este diferit de sindromul de tunel tarsian) este cauzat de compresia nervului peronier profund la nivelul gleznei (retinaculul extensorilor) şi se manifesta prin durere, însoţită de parestezii, la nivelul dorsului piciorului şi la degetelor I şi II ale piciorului. Sindromul de tunel tarsian anterior mai poate fi determinat şi de nervul peronier profund accesor, ramură aberantă derivată din nervul peronier superficial, anomalie observată la 28% din populaţie [1] [2]. Nervul peronier profund accesor inervează muşchii extensori scurţi ai degetelor, muşchi inervaţi, în mod normal, de nervul peronier profund.
CAUZE
Cauze extrinseci ale sindromului de tunel tarsian:
O altă clasificare împarte cauzele sindromului de tunel tarsian în cauze locale şi cauze generale.
Cauze locale ale sindromului de tunel tarsian: