Tendința patelară

Tendinita patelară, cunoscută și sub denumirea de genunchiul săritorului, reprezintă o leziune a tendonului patelar, țesutul asemănător cu o coardă, care leagă rotula (patela) de articulație. Este o leziune datorată  utilizării excesive, cauzată de mișcările repetate ale unei anumite părți a corpului, care, la rândul său, provoacă leziuni ale țesuturilor.

Tendinita patelară este cel mai frecvent observată la atleții care sunt implicați în sporturi care necesită sărituri frecvente, cum ar fi în baschet, volei și gimnastică; cu toate acestea, chiar și persoanele care nu practică sporturi de contact pot fi predispuse rănirii.

Opțiunile de tratament pentru tendinita patelară implică, de obicei, fizioterapie, în care întinderea și întărirea mușchilor din jurul genunchiului este vitală pentru recuperare.


SIMPTOME


Primul simptom al tendinitei patelare este durerea localizată între genunchi și locul unde tendonul se atașează la fluierul piciorului. Este posibil ca durerea din genunchi:

Să se înrăutățească atunci când participați la activități sportive

Să fie prezentă doar atunci când sunteți implicat în activitatea fizică sau doar după un antrenament intens

Să interfereze cu mișcările zilnice, cum ar fi mersul pe jos sau urcarea scărilor

Adesea tendonul se simte foarte rigid dimineața.


CAUZE


Tendinita patelară este o leziune obișnuită, cauzată de uzura repetată a tendonului patelar. Uzura are ca rezultat iritarea sau ruperea tendonului, pe care corpul încearcă să-l repare; totuși, deoarece fisurile se înmulțesc, ele provoacă durere și inflamații la genunchi. Când durerea și deteriorarea tendonului continuă mai mult de câteva săptămâni, se numește tendinopatie.

 

TRATAMENT


Tehnici de fizioterapie (exerciții de întindere și întărire) care pot ajuta la reducerea spasmelor musculare, la reduc erea presiunii asupra tendonului patelar și la extinderea genunchiului.