Tendinita reprezinta inflamatia tendonului, acea componenta a sistemului osteomuscular alcatuita din tesut fibros prin intermediul caruia un muschi se insera pe os. Tendoanele sunt formate din fibre de colagen irigate de vase sangvine foarte fine. Unele tendoane prezinta in plus un invelis numit teaca sinoviala, de aceeasi natura cu membrana sinoviala, care tapeteaza capsula articulatiilor mobile. Tendonul este foarte rezistent si flexibil, dar putin elastic spre deosebire de muschi.
Desi se poate declansa la nivelul oricarui tendon din corpul uman, tendinita afecteaza cel mai frecvent tendoanele din articulatia umarului, cotului, genunchiului, pumnului sau calcaielor.
CAUZE
Tendinita este provocata in cele mai multe cazuri de o leziune sau rupturi partiale ale unor fibre de colagen din compozitia sa. Acestea sunt urmari ale suprasolicitarii sau uzurii unei articulatii din cauze profesionale, a sportului de performanta sau a activitatilor din timpul liber ce presupun miscari repetitive o perioada indelungata de timp. Cele mai severe forme de tendinita presupun ruptura unui tendon, cazuri in care poate fi necesara interventia chirurgicala.
SIMPTOME
Tendinita se manifesta prin durere surda la nivelul articulatiei afectate, sensibilitate la miscare si chiar usoara inflamatie si edem local, reducerea amplitudinii de miscare, rigiditate.
TRATAMENT
Tratamentul tendinitei presupune diminuarea pana la inlaturarea durerii, reducerea inflamatiei si refacerea fibrelor de colagen afectate. De cele mai multe ori tratamentul se face la domiciliu prin comprese cu gheata, antiinflamatoare, antialegice si repaus.
In functie de gradul tendinitei, pot fi recomandate de catre medicul specialist programe de fizioterapie prin care se urmareste reducerea inflamatiei si a edemului acolo unde este cazul, reducerea durerii si refacerea fibrelor de colagen. De asemenea, medicul poate recomanda programe de kinetoterapie prin care se urmareste tonifierea muschilor implicati pentru care tendonul respectiv face insertia.