
Discopatia lombara este cauzata de modificarile degenerative la nivelul discului intervertebral care apar in mod natural pe masura ce inaintam in varsta. De-a lungul vietii, 80% dintre adulti vor avea cel putin o data durere de spate joasa, afectarea discului intervetebral fiind cea mai frecventa cauza a durerii lombare. Degenerarea discului intervertebral este o parte naturala a imbatranirii.
CAUZE
Discopatia lombara este cauzata de modificarile degenerative la nivelul discului intervertebral care apar in mod natural pe masura ce inaintam in varsta.
Coloana vertebrala este compusa din segmente mobile care sunt formate din corpuri vertebrale a doua vertebrele invecinate, discul intervertebral si doua fete articulare.
Discul intervertebral este situat intre cele doua vertebre si este alcatuit dintr-un nucleu pulpos la interior, asemanator unui gel si un inel fibros, la exterior, dispus de jur imprejurul nucleului, care are rolul de a-l tine pe loc, in tensiune, asemanator cu un ligament articular. Discul intervertebral actioneaza ca o „perna” sau ca un „amortizor de socuri” la nivelul coloanei vertebrale. El preia socurile si solicitarile excesive care se exercita asupra vertebrelor ca urmare a activitatilor de zi cu zi. De asemenea, are rolul de a permite miscarea independenta a vertebrelor una fata de alta, in anumite limite, ceea ce ne permite sa ne aplecam, sa ne rotim sau sa efectuam miscari complexe la nivelul trunchiului.
80% din compozitia discului intervertebral este apa, ceea ce ii faciliteaza aceste proprietati. Insa pe masura pe inaintam in varsta, in mod natural in procesul de imbatranire, discul intervertebral isi pierde capacitatea de a retine apa, ceea ce ii schimba proprietatile fizice. Aceasta conditie este cunoscuta sub denumirea de boala degenerativa a discului intervertebral. Procesul de degenerare a nucleului pulpos se produce in timp indelungat, de ani de zile, in conditiile unor eforturi fizice mari, repetate, in special ridicarea de greutati sau datorita sedentarismului prin munca la birou cu mentinerea unor pozitii fixe indelungate. Pana la varsta de 60 de ani, majoritatea oamenilor au un anumit grad de modificare degenerativa la nivelul discurilor intervertebrale.
Discul devine mai putin elastic si mai putin rezistent la socuri, scade in inaltime si se fragmenteaza. Din acest motiv intre vertebre apar miscari anormale, care sunt dureroase si duc in final la ruptura inelului fibros.
Este momentul in care se poate produce hernierea propriu-zisa a discului, de obicei dupa un efort cu ridicare de greutati sau traumatism (cadere, accident rutier). Datorita sarcinii suplimentare, presiunea exercitata pe disc „stoarce” efectiv un fragment din nucleul pulpos printr-o zona slaba (rupta) a inelului fibros, pe care o mareste. Se produce hernierea discului intervertebral, un moment deosebit de dureros, durerea fiind resimtita ca un junghi violent in zona lombara care coboara pe picior.
SIMPTOME
In prima faza a bolii in care discul intervertebral este degenerat si uzat, pacientul are dureri in zona lombara insotia de rigiditate din cauza contracturii musculare. De obicei, durerea apare in pusee declansate de efort, frig, umezala, drumuri lungi, etc si se remite in cateva zile in conditii de repaus si tratament medicamentos. Pe masura ce degradarea discului avanseaza, aceste episoade devin din ce in ce mai dese, mai grave si mai rezistente la tratament.
In stadiul de hernie de disc constituita, nucleul herniat irita sau comprima radacina nervoasa. Majoritatea herniilor de disc la nivelul coloanei lombare apar intre a patra si a cincea vertebra lombara si intre a cincea vertebra lombara si prima vertebra sacrata (hernie de disc L4-L5 si L5-S1). Hernia discului intervertebral L4 comprima de obicei radacina L5, iar hernia discului L5 radacina S1 (radacina care iese in dreptul discului de mai jos).
Manifestarea principala este durerea la nivelul membrului inferior (sciatica). In functie de radacina afectata, durerea este resimtita pe fata laterala sau pe spatele membrului inferior (pana in calcai).
In plus fata de durere, suferinta radacinii nervoase se poate manifesta si prin tulburari de sensibilitate (senzatia de furnicaturi sau amorteala) si scaderea fortei musculare pentru anumiti muschi.
In cazul sindromului de coada de cal (lezarea radacinilor nervoase la extremitatea caudala a coloanei), durerile sunt pe ambele picioare si se insotesc de amorteli in regiunea genitala, dificultate la urinat si disfunctie sexuala, datorita compresiunii radacinilor sacrate.
- Durerea se agraveaza cand stai in sezut, din cauza ca sarcina asupra discurilor intervetebrale este de trei ori mai mare decat atunci cand stai in picioare
- Durerea se agraveaza cand indoi sau rasucesti trunchiul sau cand ridici greutati
- Te vei simti mai bine cand mergi sau chiar cand alergi, decat atunci cand stai in sezut sau in picioare pentru perioade lungi de timp
- Te vei simti mai bine daca iti schimbi pozitia corpului frecvent sau stai culcat
- Vei avea perioade intermitente de durere severa. Raspunsul la tratament se poate obtine intr-o perioada mai mica sau mai mare, de la cateva zile pana la cateva luni. Intensitatea durerii poate varia de la una surda, suparatoare la durere invalidanta. Durerea poate afecta partea inferioara a spatelui, fesele si coapsele
- Cand este afectata radacina nervoasa, durerea se insoteste de amorteala si furnicaturi si de slabiciune musculara
TRATAMENT
- Kinetoterapia – efectuata intre pusee pentru intarirea musculaturii spatelui
- Fizioterapia – utila pentru controlul durerii si in special, pentru durerea reziduala dupa un puseu acut; desi initial poate agrava simptomatologia, dupa cateva sedinte se pot simti beneficiile