13 Oct
13Oct

Durerea de genunchi este una dintre cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă ortopedia modernă. Această durere este prezentă atât în viața copiilor, adolescenților, adulților, dar mai ales în viața vârstnicilor.

Care este cauza aparițiilor acestor dureri?

Nu există o singură cauză pentru aceste dureri, dar cu ajutorul ortopedului se poate trata corespunzător. Sunt cazuri în care diagnosticul este mai ușor și se poate trata cu exerciții de recuperare, prin modificarea stilului de viață, dar și situații cu o gravitate mai mare în care se ajunge la o intervenție chirurgicală. Diagnosticul îl poate da doar medicul în urma unui consult amănunțit, care trebuie să fie dublat de un examen imagistic. 

Există sporturi care predispun la uzura cartilajelor?

Orice sport de contact este o cauză pentru aceste probleme. Aceste sporturi pun mari presiuni pe genunchi și contribuie la uzura cartilajelor articulare, mai ales dacă există leziuni asociate. Fotbalul sau handbalul sunt sporturi dure care provoacă rupturi de ligamente, leziuni ale meniscului și leziuni pe cartilajul articular.

Poziția picior peste picior nu este recomandată 

Pe lângă sporturile dure, se poate ajunge la dureri de genunchi și prin poziția picior peste picior. Aceasta este des întâlnită în cazul persoanelor care muncesc ore întregi la birou.Această poziție ar trebui evitată, deoarece există o sensibilitate la anumite persoane. Bineînțeles, aici ne referim la cei care stau 8-10 ore la birou. 


Cum prevenim durerile de genunchi? 

Credem că ar trebui să începem această discuție cu suplimentele pe care le găsim pe piață. Acestea sunt recomandate pentru întărirea articulațiilor, mai exact pentru a nu ajunge la gonartroză. 

Noi susținem că prevenția este o acțiune mult mai complexă de atât. Mai degrabă, ea constă într-un regim igieno-dietetic cât mai bine făcut. Mai exact, să nu avem foarte multe kilograme în plus, să avem un stil de viață activ și să alegem o formă de sport potrivită. 

Pe scurt, nu trebuie să te bazezi că, dacă la vârsta de 50 de ani începi să iei anumite pastile, după o viață sedentară, articulația noastra va fi cruțată și la 70 de ani nu vei avea artroză.


Zgomotele la genunchi 

Noi considerăm zgomotele la genunchi patologice, în cazurile în care: 

  • nu sunt însoțite de durere
  • nu sunt însoțite de blocaj 
  • nu sunt însoțite de creșterea în dimensiuni a articulației genunchiului

În aceste situații, nu trebuie să mergi la medic. Dar dacă, dimpotrivă, zgomotele sunt asociate cu blocaj articular, atunci aceasta trădează o patologie mai severă. În general, este vorba despre o ruptură de menisc. Poate fi vorba despre un corp liber articular(o bucățică de cartilaj care se poate plimba prin genunchi și poate bloca articulația). În acest caz, intervenția chirurgicală artroscopică, adica minim-invaziva, cu internare de o zi, rezolvă complet problema.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să îți menții sănătatea prin mobilitate, rămâi la curent cu pagina noastră de Facebook și Instagram.  

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.