Cervicalgia, adică durerea cervicală, este a treia cea mai comună durere, după durerea de cap și durerea lombară.
Cervicalgia este durerea din zona cefei, care nu iradiază în alte zone ale corpului precum umerii sau brațele. Această durere nu reprezintă o problemă de sănătate serioasă, însă poate cauza un disconfort major așa că trebuie tratată cum se cuvine.
Coloana cervicală are rolul de a proteja măduvă osoasă, dar și de a susține capul și de a permite mișcarea acestuia.
Coloana cervicală este alcătuită din oase, nervi, mușchi, ligamente și tendoane, care sunt structurate în așa fel încât să protejeze masuva osoasă dar să nu pericliteze flexibilitatea corpului. Din cauza capacității cervicalei de a-și păstra mobilitatea, această porțiune a coloanei este extrem de vulnerabilă.
✅Simptome cervicalgie
-Durere temporară, ascuțită, la nivelul cefei, de regulă în timpul unor mișcări
-Durere constantă la nivelul cefei
-Durere la executarea rotațiilor capuluiTensiune în zona cefeiRigiditatea cefei/ gâtului
-Dureri de cap
-Amețeli
-Grețuri
-Spasme musculare în zona cefei și umerilor
✅Cauze cervicalgie
Musculatura din zona cervicalei se află în mod permanent sub tensiune întrucât trebuie să mențînă capul drept.
Greutatea capului, precum și mișcările bruște ori o postură incorectă a corpului pot cauza apariția cervicalgiei. Stresul prelungit poate cauza și el durere cervicală întrucât determină încordarea musculaturii coloanei cervicale și a mușchilor umerilor, astfel apărând durerile.
Exista și afecțiuni care determină apariția cervicalgiei și este vorba despre infecțiile măduvei osoase sau meningita.
✅Tratament cervicalgie
În funcție de cauza cervicalgiei, această afecțiune vă fi tratată. De regulă, tratamentul se realizează acasă.
Cervicalgia vă dispărea în câteva săptămâni, însă dacă nu observi o ameliorare a durerilor coloanei cervicale în câteva săptămâni, trebuie să mergi la medic pentru a te asigura că nu există o cauză ascunsă.
În perioada de tratament a cervicalgiei este recomandat să se evite activitățile care pot cauza încordarea musculaturii din zona cervicală precum mersul pe bicileta, baschetul sau voleiul. Dacă durerea a apărut din cauza posturii incorecte a coloanei vertebrale, este necesar să apelezi la un kinetoterapeut care te poate ajuta să iți îndrepți postura pentru a preveni reapariția durerilor. În cazurile mai grave se recomandă kinetoterapia, fizioterapia pentru reducerea disconfortului.
✅Metode de prevenire a cervicalgiei
Durerea cervicală poate fi prevenită astfel:
Menținerea coloanei într-o postură corectă – în acest sens se poate achiziționa un scaun de birou confortabil, care oferă susținerea coloanei. De asemenea, persoanele care petrec multe ore la birou sau la volan vor face pauze din oră în oră, pauze în timpul cărora vor detensiona coloana vertebrală prin câteva mișcări și prin masarea zonelor solicitate.Practicarea unui sport care presupune întinderi ale coloanei – pilates, yoga sau stretchingul pot fi de ajutor în prevenirea durerilor cervicale.