Coxartroza apare atunci când inflamația și vătămarea articulației șoldului determină ruperea țesutului cartilaginos. La rândul său, această descompunere provoacă durere, umflare, deformare și pierderea în timp a mobilității.
Cartilajul este un material ferm, cauciucat, care acoperă capetele oaselor în articulații normale, fiind alcătuit în primul rând din apă și proteine. Funcția principală a cartilajului este de a reduce frecarea în articulații și de a servi ca un „amortizor”.
Cauzele coxartrozei nu sunt cunoscute. Factorii care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni includ vătămarea articulară, înaintarea în vârstă și excesul de greutate. În plus, coxartroza poate fi uneori cauzată de alți factori:
Cele mai frecvente simptome ale coxartrozei includ:
Principalul obiectiv în tratarea coxartrozei este de a vă îmbunătăți și reda mobilitatea (capacitatea de a vă deplasa) și stilul de viață. O parte a acestui obiectiv implică îmbunătățirea funcției șoldului, ținerea sub control și rezolvarea durerii.
Abordarea multidisciplinară între tehnicile de tratament va avea un succes mai mare în tratarea coxartrozei. Procedeele aplicate includ tehnica acelor uscate, metode de osteopatie, mobilizare articulară, sfaturi posturale, întinderi, consolidare și exerciții de funcționalitate.
Intervenția chirurgicală de înlocuire a atriculației este cea mai recentă și radicală soluție pentru tratamentul coxartrozei, însă aceasta se recomandă numai în cazuri severe, unde nu există ameliorarea niciunui simptom prin intermediul tratamentelor.