Entorsa de gleznă este o afecţiune foarte frecventă a gleznei, ce afectează zilnic la nivel naţional cel puţin 2000 de persoane (având în vedere automedicaţia şi neprezentarea la medic în multe din cazuri). Aceasta poate apărea în timpul practicării diverselor sporturi şi al activităţilor fizice dar şi atunci când mergeţi pe o suprafaţă neregulată sau călcaţi strâmb.
Entorsa intervine atunci când un ligament este forţat să se întindă dincolo de limitele sale normale. O entorsă severă poate conduce la ruperea efectivă a fibrelor elastice care compun ligamentele.
Entorsa de gleznă apare atunci când laba piciorului se răsuceşte dincolo de limitele motrice normale, prin mersul pe o suprafaţă neregulată sau în urma unui pas greşit.
În cazul în care intervine o răsucire internă (inversiune) sau externă (eversiune) a labei piciorului faţă de gleznă, forţele respective duc la întinderea ligamentelor dincolo de lungimea lor obişnuită. Dacă forţa este prea mare, ligamentele se pot rupe. În cazul în care ţesuturile moi ale gleznei sunt supuse unor forţe mari, este posibil să auziţi chiar o „trosnitură”, urmată de durere şi inflamare (umflarea gleznei).Intensitatea forţei deformante la care este supusă glezna determină gradul de entorsă a acesteia. O entorsă uşoară este o entorsă de gradul 1, entorsa medie este de gradul 2, iar cea severă este de gradul 3.
Entorsa de gradul 1: Întindere uşoară a fibrelor ligamentului.
Entorsa de gradul 2: Ruperea parţială a ligamentului. La examinarea articulaţiei gleznei şi mişcarea acesteia, în anumite poziţii se observă o mobilitate anormală (laxitate) a articulaţiei gleznei.
Entorsa de gradul 3: Ruperea completă a ligamentului. Dacă medicul ortoped trage sau împinge glezna (în anumite poziţii) se observă o instabilitate severă a acesteia.
Dacă suspicionaţi o entorsă de gleznă, consultaţi un medic ortoped pentru diagnosticul corect. Acesta vă poate recomanda să faceţi o radiografie pentru a se asigura că nu aveţi vreo factură la gleznă sau la nivelul piciorului. Un os rupt poate genera simptome similare entorsei de gleznă cu durere şi inflamare.
Durerea şi umflătura gleznei sunt principalele simptome. Intensitatea durerii depinde de gradul de întindere sau rupere a ligamentului.Instabilitatea intervine atunci când ligamentul a fost rupt în totalitate sau s-a produs o luxaţie completă a articulaţiei gleznei.
Formele simple de entorsă se pot trata acasă. În cazul acestora, sunt necesare imobilizarea zonei lezate și evitarea forțării acesteia. Este, uneori, nevoie de repaus pentru câteva zile și de limitarea activităților obișnuite, care pun presiune pe articulația afectată. Compresele cu gheață sunt utile. Acestea se mențin pe articulație circa 10-15 minute, de patru până la opt ori pe zi. Util este și masajul cu un cub de gheață pe articulație, prin mișcări circulare. În cazurile mai severe, în care ligamentele au fost rupte parțial, este necesară imobilizarea gleznei cu o gheață de gips sau orteză. Intervalul de timp necesar pentru vindecare este stabilit de medicul ortoped.
Pentru entorsele foarte severe, cu ligamente rupte, asociate cu sângerare, este necesară intervenția chirurgicală. Terapia nu trebuie să se limiteze la scăderea durerii, diminuarea edemului și eliminarea echimozei, ci trebuie continuată după ce faza acută este depășită, cu gimnastica medicală și fizioterapie, astfel încât articulația afectată să fie readusă în parametri normali sau cât mai aproape de starea dinaintea accidentării.
Terapia manuală este recomandată mai ales în cazul entorselor severe și al recidivelor sau după perioadele de imobilizare. Este important de spus că aceste leziuni articulare, mai ales la nivelul genunchiului, sunt considerate factori favorizanți pentru apariția artrozei.
Cele mai indicate măsuri de prevenție sunt evitarea factorilor de risc și menținerea unei forme fizice cât mai bune – cu exerciții regulate de întindere și tonifiere – astfel încât mușchii, ligamentele și tendoanele să fie puternice și flexibile, pentru a rezista la traume.
Menținerea unei greutăți corporale corecte este importantă, fiind o măsură preventivă utilă. Este esențială kinetoterapia, pentru a preveni leziunile recurente. Traumatismele articulare de tipul entorselor se pot recupera complet, cu tratamentul și cu terapia manuală adecvată, iar prevenția este importantă pentru evitarea recidivelor, care pot duce la entorse cu grad ridicat de afectare. Pe de altă parte, activitatea fizică este esențială pentru a avea articulații, ligamente și musculatura sănătoase.