Prima zi de şcoală se apropie cu „paşi repezi”.Iată câteva sfaturi de ,care să țineți cont ,atunci cand ghiozdanul copilului tau este prea greu!
Deşi suntem în plină epocă digitală, ghiozdanele copiilor noştri nu sunt deloc mai uşoare ca cele pe care le-am avut noi la şcoală.
Cât de greu trebuie să fie un ghiozdan?Trebuie menționat faptul că, desi îngrijorați de acest aspect, experții nu au ajuns la un consens. În aflarea greutății ideale a ghiozdanului trebuie ținut cont de mai mulți factori:
- înălțimea și greutatea elevului
-distanta pe care o parcurge acesta
-timpul efectiv în care este nevoit să poarte ghiozdanul,dar și tipul acestuia.
Un ghiozdan nu ar trebui să fie mai lat sau mai lung decât torsul celui care îl poartă.
– asigura-te că ghiozdanul are două bretele late, curele suplimentare de sprijin care se prind în jurul mijlocului și spatele capitonat;
– încurajează-l pe copil să folosească ambele bretele și asigură-te că acestea sunt prinse corespunzător;
– organizează optim cărțile și caietele în ghiozdan, astfel încât cele mai grele dintre lucruri să fie cât mai aproape de mijlocul spatelui, iar toate compartimentele sunt folosite în mod corespunzător;
– reamintește-i să îndoaie ambii genunchi atunci când își urcă ghiozdanul în spate;
Semne că micuțul tău are probleme cu spatele:
– postura incorectă;
– dureri permanente la spate, umeri, gât;
– amorțeală, furnicături sau slăbirea brațelor și a mâinilor;
– urme roșii lăsate de bretele pe umeri;
– se chinuie să urce sau să-și dea jos ghiozdanul de pe umeri..
În cazul în care copilul tău se plânge continuu de dureri de spate, umeri sau gât atunci ar trebui să mergi cu el la un medic specialist pentru un control.Marea majoritate a medicilor implicați în cercetarea acestui aspect au ajuns la concluzia că un ghiozdan nu trebuie să depășească 10-15% din greutatea elevului. Astfel un copil de 40 kg nu ar avea voie să ridice mai mult de 4-6 kg. Transferați aceasta informație și aplicați-o copiilor din clasa pregătitoare, unii cântărind nu mai mult de 18-20 kg.
La ce probleme poate conduce un ghiozdan prea greu?
Marea majoritate a copiilor se plâng de dureri de spate, studii retrospective realizate pe cohorte de copii intre 10 și 15 ani arătând faptul că intre 25% și 55% dintre aceștia se plâng de dureri. Durerile de spate la adolescenți sunt și mai importante, pentru că dintre aceștia, o parte devin adulți cu dureri cronice. Purtarea incorecta a ghiozdanului poate duce la costocondrita (o afecțiune inflamatorie care se refera la afectarea ligamentelor și mușchilor peretelui toracic),scolioza si cifoza.
Kinetoterapia este foarte importantă pentru întărirea musculaturii, exerciţiile având şi un rol benefic pentru sănătatea bolnavilor:
-îi ajută să respire mai bine,
-să aibă mobilitate,
-ajută la flexibilitatea coloanei.
Cel mai important lucru este acela că părințîi să fie foarte atenți la modificările care apar în corpul copilului. Semnele celor două afecțiuni, scolioza și cifoza, se pot vedea cu ochiul liber. Totul e să te uiți!
Dr.Ionescu Dana, medic specialist în Medicina Fizica și Recuperare în cadrul clinicii Koly Medical recomanda:
"Din cauza lipsei de mișcare sau a afecțiunilor asociate, tot mai multe persoane au nevoie să consulte un medic de Recuperare Medicala. Daca doriți să știți în ce stadiu din punct de vedere musculoscheletal se afla copilul dumneavoastră vă recomand o consultație de control ce poate descoperi posibile deformări ale coloanei vertebrale, poziții vicioase ale membrelor sau ale coloanei vertebrale, ce pot fi tratate cu succes daca abordarea este precoce. Verificați care este starea copilului dumneavoastră, programandu-vă la o consultație''