Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este o afecțiune caracterizată printr-o scădere a densității osoase, reducând puterea sa și rezultând cu oase fragile.
Osteoporoza duce literalmente la un os poros anormal care este compresibil, ca un burete. Această tulburare a scheletului slăbește osul și duce la fracturi frecvente în oase. Osteoporoza înseamnă "os poros".
Privită sub microscop, osul sănătos arată ca un fagure de miere. Când apare osteoporoza, găurile și spațiile din fagure sunt mult mai mari decât în osul sănătos.
Oasele osteoporotice își pierd densitatea sau masa și conțin structuri anormale ale țesuturilor. Deoarece oasele devin mai puțin dense, ele se slăbesc și există o probabilitate mai mare să se rupă.
Oasele normale sunt compuse din proteine, colagen și calciu, toate acestea conferă osoaselor rezistența.
Oasele afectate de osteoporoză se pot rupe (fractura) cu leziuni relativ minore, care în mod normal nu ar cauza ruperea unui os. Fractura poate fi fie sub formă de crăpare (ca și în cazul unei fracturi de șold) sau colaps (ca în cazul unei fracturi de compresie a vertebrelor coloanei vertebrale). Coloana vertebrală, șoldurile, coastele și încheieturile sunt zone comune ale fracturilor osoase provenite din osteoporoză, desi fracturile legate de osteoporoză pot să apară în aproape orice os al scheletului.
Cauzele osteoporozei
Osteoporoza apare atunci când există un dezechilibru intre formarea osoasă nouă și resorbția osoasă veche. Corpul poate să nu reușească să formeze suficient os nou, sau prea mult os poate fi reabsorbit, sau ambele. Două minerale esențiale pentru formarea normală a osului, sunt calciul și fosfatul. Dacă aportul de calciu nu este suficient sau dacă organismul nu absoarbe suficient calciu din dieta, producția osoasă și țesutul osos pot suferi. Astfel, oasele pot deveni mai slabe, rezultând oase fragile care se pot rupe ușor.
Cauza principală a osteoporozei este lipsa anumitor hormoni, în special estrogen la femei și androgen la bărbați. Femeile, în special cele cu vârsta mai mare de 60 de ani, sunt frecvent diagnosticate cu această boală. Menopauza este însoțită de un nivel mai scăzut al estrogenului și crește riscul femeii de a dezvolta osteoporoză.
Alti factori care pot contribui la pierderea osoasă la această grupă de vârstă includ consumul insuficient de calciu și vitamina D, lipsa exercițiului de greutate și alte modificări legate de vârstă în funcțiile endocrine (în plus față de lipsa de estrogen).
Alte afecțiuni care pot duce la osteoporoză includ utilizarea excesivă a corticosteroizilor (sindromul Cushing), problemele tiroidiene, lipsa utilizării musculare, cancerul osos, anumite tulburări genetice, utilizarea anumitor medicamente și probleme precum calciul scăzut în dietă.
Simptomele osteoporozei
Etapele timpurii ale osteoporozei nu cauzează simptome sau semne de avertizare. În cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoză nu stiu că au această afecțiune până când au o fractură.
Dacă apar simptome, unele dintre cele mai timpurii pot include: putere de prindere slabă unghii slabe și fragile Fară un tratament adecvat, osteoporoza se poate înrăutăți. Pe măsură ce oasele devin mai subțiri și mai slabe, riscul de fractură crește.
Tipuri de osteoporoză
Există patru tipuri de osteoporoză: primară, secundară, osteogeneza imperfectă și juvenila idiopatică.
Osteoporoza primară
Osteoporoza primară este cel mai frecvent tip de osteoporoză. Este mai frecventă la femei decât la bărbați. O persoană atinge masa maximă a oaselor (densitate) la aproximativ 30 de ani.
Osteoporoza secundară
Osteoporoza secundară are aceleași simptome ca și osteoporoza primară. Dar apare ca urmare a unor afecțiuni medicale, cum ar fi hiperparatiroidismul, hipertiroidismul sau leucemia.
Osteogeneza imperfectă
Osteogeneza imperfectă este o formă rară de osteoporoză care se poate manifesta chiar din uter, dar cele mai multe cazuri sunt diagnosticate după naștere. Osteogeneza imperfectă face ca oasele să se rupă fară nici un motiv aparent. Osteoporoza juvenilă idiopatică
Osteoporoza juvenilă idiopatică este rară. Aceasta se întâmplă la copii cu vârste cuprinse intre 8 și 14 ani sau în perioade de creștere rapidă. Nu există o cauza cunoscută pentru acest tip de osteoporoză, în care există o formare osoasă prea mică sau o pierdere osoasă excesivă. Aceasta condiție crește riscul de fracturi.
Pentru a verifica osteoporoza, medicul vă analiza istoricul medical și vă efectua un examen fizic.
De asemenea, se pot efectua teste ale sângelui și urinei pentru a verifica condițiile care pot provoca pierderea osoasa. În cazul în care medicul dumneavoastră considera că este posibil să aveți osteoporoza sau că aveți riscul de a dezvolta osteoporoza, probabil că vă sugera un test de densitate osoasa.
Beneficiile fizioterapiei pentru osteoporoză
Terapia fizică poate fi incorporată în planul de tratament.
Fizioterapia poate ajuta pacientul să-și construiască forță, flexibilitatea și să mărească gama de mișcare. Exercițiile promovează circulația care stimulează oasele să se vindece și forța construiește echilibrul, ceea ce poate ajuta la prevenirea căderii.
În timpul fizioterapiei, pacientul este învățat mișcările "sigure" pentru a preveni rănirile. Terapeutul poate oferi un program personalizat de exerciții fizice.
Ceea ce faceți în terapia fizică depinde foarte mult de dvs.: cauza osteoporozei, nivelul de activitate fizic, nivelul de risc pentru fracturile spinoase și ceea ce corpul dumneavoastră poate face.
În general, totuși, terapeutul fizic va lucra împreună cu dvs. pentru a dezvolta un plan de exerciții care implică exerciții de greutate (cum ar fi mersul pe jos sau tenis) și exerciții de întărire (cum ar fi ridicarea greutății).