16 Dec
16Dec

     Toamna, iarna și umezeala pe care o instituie prin ploi și temperaturi joase acutizează o serie de boli cronice de care suferă unii dintre noi. 

     O astfel de afecțiune ce renaște odată cu intrarea în sezonul rece este poliartrita reumatoidă, cunoscută popular drept reumatism. Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie care afectează articulațiile mâinilor și picioarelor, de unde rezultă tumefacții, dureri și distrucție articulară. Incidenta poliartritei reumatoide este mai mare în rândul femeilor decât în rândul bărbaților, iar statisticile arată că se instalează intre 25 și 50 de ani. 

💢 Poliartrita reumatoidă - cauze 

    Cauza apariției poliartritei reumatoide nu se cunoaște, însă boala este considerată a fi autoimună. Sistemul imunitar atacă țesuturile articulare moi și pe cele conjunctive din componenta altor structuri ale corpului, cum ar fi vasele sanguine și plămânii. În final, se produc eroziuni ale cartilajelor, oaselor și ligamentelor articulare, cu apariția în articulațiile afectate a deformărilor, instabilității și fibrozei.

    Viteza distructiei articulare variază de la o persoană la alta, tabloul clinic fiind influențat de numeroși factori, printre care predispoziția genetică. 

💢 Poliartrita reumatoidă - simptome 

     În general, boala se instalează fară simptome vizibile, articulațiile fiind treptat afectate. Alteori, debutul bolii este brusc, cu inflamația simultană a mai multor articulații diferite. 

Inflamația apare în mod simetric în cele două jumătăți ale corpului, primele afectate fiind articulațiile mici, ale degetelor mâinilor și picioarelor, ale incheieturilorde la mâini, de la glezne. 

Zonele afectate sunt dureroase și rigide în special dimineața sau după o perioada prelungită de inactivitate. Unii pacienți pot să simță dureri în special seara, iar alții au o senzație generală de slăbiciune și oboseală. În unele cazuri, poate să apară și o ușoară febră. 

     Din punct de vedere estetic, boala poate afecta și aspectul articulațiilor care se măresc din cauza tumefacției sau se deformează. Se mai pot produce mici luxații falangiene, cu devierea degetelor de la fiecare mână către degetul mic. De asemenea, la nivelul articulațiilor tumefiate se pot produce compresii ale nervilor din vecinătate, cu apariția anesteziei sau paresteziei (sindrom de tunel carpian). Până la 30% dintre persoanele care suferă de poliartrită reumatoida prezintă și chisturi noduli reumatoizi, adică niște proeminente de consistență dură, situate imediat sub piele. 

💢 Diagnosticul de poliartrită reumatoidă

   Pentru a stabili dacă o persoană suferă sau nu de poliartrită reumatoida sunt necesare teste de laborator, examinarea lichidului articular, biopsia nodulilor reumatoizi, radiografii. 

 💢 Tratament poliartrita reumatoidă 

 Pacienții care au dureri insuportabile și articulații deosebit de inflamate sunt nevoiți să urmeze un tratament, alții însă suportă durerile căci acestea pot fi blânde. 

 Tratamentul poliartritei reumatoide poate fi pe baza de antiinflamatoare, corticosteroizi, imunosupresoare sau alte medicamente care încetinesc progresia bolii. În unele cazuri, este nevoie de intervenție chirurgicală.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.