30 Aug
30Aug

     Prin recuperare medicală se înțelege un domeniu de activitate complexă, care are mai multe componente: profesională, educațională și socială. Prin tratamentele de recuperare medicală se urmărește restabilirea capacităților funcționale pierdute de o persoană în urma unei traume survenite din cauza unui accident sau a bolii.
Bineînțeles, gradul de recuperare variază în funcție de gravitatea traumatismului, precum și de alți factori care influențează procesul de recuperare. De asemenea, se urmărește și dezvoltarea unor mecanisme compensatorii prin care persoanele ce urmează tratamente de recuperare să aibă posibilitatea de a munci sau de a avea o viață independentă.
Programele de recuperare medicală sunt programe de terapie medicală, dar și de educație, care au ca principal scop creșterea calității vieții pacientului, permițându-i reintegrarea într-un mediu profesional și/sau social. Prin aceste terapii, pacientul nu numai că își recâștigă pe cât posibil funcțiile pierdute, ci previne degradarea condiției fizice sau agravarea afecțiunii de care suferă. Acest lucru se realizează prin exerciții fizice cu rol terapeutic, monitorizare atentă a pacientului, consiliere și educare în privința adaptării la schimbările care au loc în stilul de viață de zi cu zi.

Când este necesară recuperarea medicală?

Recuperarea medicală se poate utiliza în tratamentul anumitor afecțiuni, după intervenții chirurgicale sau în cazul persoanelor care au suferit leziuni grave, sau în cazul pacienților care suferă de patologii sportive (tendinite, întinderi musculare care se tratează mai bine conservator decât chirurgical.

Nivelul, tipul și scopul programului de recuperare medicală diferă în funcție de afecțiunea fiecărei persoane în parte. De asemenea, recuperarea medicală se utilizează frecvent în cazul afecțiunilor sportive, care pot pune probleme serioase, în special din punct de vedere profesional, persoanelor afectate.

Etapele programului de recuperare medicală.

Înainte ca un pacient să înceapă un program de recuperare medicală, este necesar ca acesta să fie evaluat din punct de vedere medical. Astfel, pacientul este consultat de un medic specialist (în ortopedie, neurologie, reumatologie etc.), iar apoi de către un medic specializat în recuperare medicală, care îi va stabili programul de fiziokinetoterapie.Pe de altă parte, kinetorerapeutul va efectua o evaluare a pacientului atât la începutul programului de recuperare medicală, cât și la finalul acestuia. 

Toate aceste evaluări sunt deosebit de importante, deoarece permit stabilirea unui program de recuperare personalizat în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient. Prin urmare, activitatea fizică este adaptată în funcție de particularitatea fiecărei afecțiuni în parte și de evoluția acesteia.Pe lângă terapiile specificie, programul de recuperare medicală include și o componentă educațională. În majoritatea cazurilor, pacienții care au nevoie de recuperare trebuie să își schimbe și stilul de viață. Acest lucru presupune adoptarea unui regim alimentar diferit, evitarea anumitor tipuri de activități, sau dimpotrivă, includerea mai multor activități fizice în rutina zilnică. În unele cazuri, poate fi nevoie ca pacientul să piardă în greutate sau să își mențină greutatea corporală.Nu în ultimul rând, nu trebuie neglijat nici sprijinul moral de care are nevoie orice pacient care trebuie să își adapteze stilul de viață în urma unei afecțiuni sau a unui traumatism major. Cu atât mai importantă este relația doctor-pacient, precum și colaborarea care există între medicul specialist și echipa de recuperare medicală, pentru ca tratamentul pacientului să fie adaptat pe parcursul recuperării și modificat în funcție de necesități.

Tratamente utilizate în cadrul recuperării medicale.

Fizioterapia 

-se utilizează pentru recuperarea, îmbunătățirea și menținerea mobilității pierdute în urma unor afecțiuni și pentru reintegrarea pacientului în activitatea fizică normală. Este un tratament indicat pentru reducerea durerilor patologice articulare și musculare și pentru îmbunătățirea forței și tonusului muscular.


Kinetoterapia

- este o formă de terapie realizată prin intermediul mișcării, pentru a restabili anumite funcții ale corpului. Kinetoterapia nu trebuie confundată cu gimnastica medicală, deși cuprinde și anumite elemente ale acesteia. Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt redobândirea forței musculare și a capacității de a face efort, redobândirea controlului și echilibrului muscular, îmbunătățirea legăturii dintre creier și mușchi și tratarea traumatismelor. 

La kinetoterapie se pune accent pe propriocepție la nivel articular, pentru un control mai bun al membrului afectat.
Electroterapia utilizează stimularea electrică pentru a ajuta organismul să se recupereze și să se vindece în urma unor traumatisme. Această formă de tratament ajută la menținerea durerilor sub control și la accelerarea procesului de vindecare.

Laserterapia 

-este indicată în special în tratamentul bolilor aparatului locomotor: artroze, tendinite, contuzii, retracții cicatriceale, calcifieri intratendinoase etc.
Terapia cu ultrasunete se folosește în cazul patologiilor reumatismale degenerative (artroze ale coloanei vertebrale sau ale articulațiilor periferice), reumatism abarticular, fracturi și postfracturi, contuzii, entorse, afecțiuni dermatologice (cicatrici cheloide), precum și în alte domenii de patologie și dureri restante.
Trebuie menționat faptul că tratamentul conservator în cazul herniilor de disc la nivelul coloanei vertebrale se realizează cu ajutorul electroforezei, elongațiilor (tracțiuni în axul coloanei vertebrale cu scopul de a îndepărta vertebrele între ele și a le re-alinia) și kinetoterapie. Aceste forme de terapie se aplică și în cazul tratamentului conservator al scoliozelor.

Toate aceste tratamente sunt efectuate în clinica Koly Medical de către medici specialiști cu o vastă experiență în domeniul recuperării medicale și cu ajutorul aparaturii de ultimă generație, totul pentru a oferi servicii medicale la cele mai înalte standarde de calitate pentru fiecare pacient în parte.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.