03 Sep
03Sep

Scolioza este o deformare tri-dimensionala a coloanei vertebrale. Reprezinta incurbarea in S a coloanei vertebrale, insotita de rotatia vertebrala. Nu exista scolioza fara rotatie vertebrala. Scolioza trebuie diferentiata de atitudinea scoliotica, care reprezinta o inclinare laterala a coloanei vertebrale, fara rotatia vertebrelor, perfect reductibila in decubit dorsal.

Scolioza idiopatica

Este forma cea mai frecventa (65%); apare in special la fete (80%), in perioada preadolescentei, si se asociaza cu puseul prepubertar de crestere.

Scolioza congenitala

Reprezinta 15% din cazuri. Apare din cauza unui defect in formarea embrionului intre saptamanile 3-6, ducand la anomalii de formare, de segmentatie sau mixte. Se observa cel mai frecvent la nastere si are un tratament particularizat in functie de tipul malformatiei.

Scolioze neuro-musculare

Apar in boli ca paralizia cerebrala, amiotrofia spinala infantila, boala Charcot-Marie-Tooth, boala Duchenne, etc. Tratamentul acestor cazuri reprezinta o adevarata provocare pentru chirurg si anestezist.

Scolioze sindromice

Apar in sindromul Marfan, osteogeneza imperfecta, Ehlers-Danlos, etc. Si aceste cazuri sunt dificil de tratat.  

Cum se manifesta

Scolioza se manifesta prin deformarea coloanei care duce la deformarea toracelui; coastele sunt prinse de vertebre si orice deformare a coloanei va conduce la o deformare a cutiei toracice. Privind pacientul din spate nu vom observa atat deformarea coloanei, cat deformarea toracelui, asa numita gibozitate. Gibozitatea reprezinta proeminenta posterioara a coastelor, cel mai frecvent pe partea dreapta. Proeminenta poate fi mai usor observata punand copilul sa se aplece in fata.Din cauza deformarii coloanei, lungimea trunchiului scade, iar membrele inferioare par nefiresc de lungi comparativ cu trunchiul. Totusi, acest lucru se observa doar in cazul scoliozelor severe. In timp, acesti copii pot dezvolta tulburari respiratorii de tip restrictiv si foarte rar pot dezvolta tulburari cardiace.De multe ori deformarea progreseaza pe masura ce copilul creste; scoliozele care au un unghi Cobb>50° la finalul cresterii pot progresa semnificativ si la varsta adulta. Desi in copilarie nu doare, la varsta adulta scolioza devine dureroasa in cele mai multe cazuri.

Diagnostic

Diagnosticul scoliozei este radiologic. Practic, examenul clinic sugereaza o deformare a coloanei, dar diagnosticul se stabileste in urma unei radiografii de coloana in incidenta antero-posterioara si laterala. Radiografia corecta este cea panoramica, care vizualizeaza scheletul de la meatul auditiv extern pana sub trohanterul mic.   

Kinetoterapia postoperatorie aduce beneficii prin corectarea mai rapida a dezechilibrelor pe care scolioza le-a produs la nivelul umerilor, gatului, bazinului si articulatiilor coxo-femurale si pe care chirurgul nu le poate corecta in mod direct. Acelasi lucru este valabil si pentru scoliozele neuromusculare, unde kinetoterapia postoperatorie este obligatorie.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.