Ce înseamnă canal (tunel) carpian ?
Tunelul carpian este o regiune între încheietura pumnului și palma delimitată de oasele carpiene și ligamentul carpian.
Prin acest canal trec tendoanele unor mușchi și nervul median, ce conduce senzațiile de la primele 3 - 4 degete (deget mare, arătător, mijlociu și parțial, inelar) și coordonează contracția unor mușchi ai palmei.
Sindromul de canal carpian - cauza.
Suferința nervului carpian poate fi determinată de inflamația tendoanelor învecinate sau a articulației pumnului, de formațiuni diverse (lipoame, neurofibroame). De asemenea, sindromul de canal carpian este frecvent asociat altor afecțiuni, diabet zaharat, hipotiroidism, amiloidoza, boala renală, poliartrita reumatoida, alcoolism.
Nervul median este comprimat la nivelul articulației pumnului. Comprimarea nervului median se manifestă prin diferite simptome în aria de sensibilitate a acestui nerv.
Sarcina reprezintă o situație specială. În timpul sarcinii, viitoarea mămică poate trăi și neplăcută senzație a mâinilor amorțite dureroase, însă vestea bună este că drama se va încheia, de obicei, după naștere. Deseori considerăm că afecțiunea este idiopatică, nu găsim o cauză medicală.
Nu trebuie ignorați factorii profesionali : mișcări repetitive cu mâinile, menținerea prelunigită a unor posturi cu mâna pe mouse, sprijinind încheietură pumnului pe o suprafață dura, de exemplu.
Sindromul de canal carpian - diagnostic.
Diagnosticul sindromului de tunel carpian se afirmă clinic, pe baza acuzelor de furnicături și amorțeală în degete, asociind durere a mâinii ce poate urca până la cot sau umar. Suferința apare deseori noaptea, iar persoana afectată descrie anumite gesturi ce calmează durerea. De asemenea, simptomele pot fi generate de anumite manevre / teste.
Este importantă diferențierea de compresiunea nervului median deasupra încheieturii pumnului sau de afectarea rădăcinilor nervoase cervicale ori a plexului brahial.
Electromiografia este tehnica neurofiziologică ce permite diferențierea față de alte afectări nervoase, confirmă sediul leziunii și ajută la stabilirea severității acesteia, ghidând indicația de decompresiune chirurgicală.
Sindromui de canal carpian - tratament
În funcție de severitatea afectării, medicamentele antiinflamatoare și purtarea unei atele / orteze pe perioada nopții poate fi suficientă. În alte cazuri, poate fi necesară administrarea de antiinflamatoare în tunelul carpian. Atunci când aceste măsuri nu sunt suficiente, se recurge la chirurgie pentru decompresia nervului median.
La 6 săptămâni postoperator, este nevoie de o radiografie pentru a vedea modul în care se vindecă articulația afectată. Condusul este permis după 6 săptămâni, iar munca fizică grea, după 12-16 săptămâni.
Kinetoterapia joacă un rol foarte important în programul de reabilitare, iar exercițiile trebuie urmărite de către un kinetoterapeut până la terminarea perioadei de recuperare. Este foarte important să urmați cu strictețe și seriozitate programul de recuperare pentru că intervenția chirurgicală să fie un succes.