29 Mar
29Mar

    Terapia cu ultrasunete este una dintre cele mai populare forme de fizioterapie. Inițial, ultrasunetele au fost folosite în medicină cu scop de diagnosticare imagistică (ecografiile), însă ulterior s-a descoperit că au și efecte terapeutice.

Cum funcționează  terapia cu ultrasunete?

Terapia cu ultrasunete are două tipuri de efecte:

    Primul este cel analgetic, reducând durerile resimtie de pacient. Analgezia se produce datorită energiei termice degajate de ultrasunete, care este absorbită de ganglioni și de terminațiile nervoase.

    Un alt efect este acela de accelerare a funcțiilor metabolice, cu efecte uimitoare asupra microcirculatiei și a proceselor de difuzie; crește capacitatea de tensionare a fibrelor de colagen, care vor avea o structura mai puternică.

    Ultrasunetele calmează durerile, ajută mușchii să se relaxeze și diminuează spasmele; accelerează procesul de vindecare, inclusiv în cazul fracturilor, și ameliorează simptomele de poliartrita reumatoidă.

În ce afecțiuni este indicată terapia cu ultrasunete?

     Terapia are beneficii asupra circulației, cu o creștere a capacității de vindecare a țesuturilor și cu un efect de masaj intern. 

    Este eficientă în reducerea edemului local și a inflamatiilor și cicatricilor tisulare.Ultrasonoterapia este indicată în mai multe afecțiuni, cum ar fi artroza circulației periferice sau a coloanei (patologia reumatismală degenerativă), în afecțiuni ale tendoanelor sau mușchilor (de la întinderi până la rupturi), în caz de contuzii, entorse, nevralgii, dar și în alte sfere de patologie, conform indicațiilor medicului. 

    Studii recente arată că terapia cu ultrasunete poate stimula și vindecarea fracturilor osoase, prin accelerarea consolidării și scurtarea perioadei de calusare.  

Când nu este recomandată ultrasonoterapia?

     Terapia cu ultrasunete accelerează procesul de vindecare al mai multor afecțiuni, însă este contraindicată în anumite patologii. Este bine de știut faptul că poate favoriza răspândirea celulelor maligne în corp, astfel că nu poate fi folosită la bolnavi de cancer.   

Este contraindicată și în cazul unor pacienți cu infecții acute sau cu patologii cardiovasculare  sau vasculare (risc de hemoragie, tromboză venoasă tulburări de ritm, care pot fi agravate de terpia cu ultrasunete). Nu se folosește terapia cu ultrasunete la femei însărcinate și nu se aplică în zona organelor sexuale sau a ochilor și nici asupra cartilajelor de creștere. 

    Nu există risc de efecte adverse, atât timp cât aparatura cu care se efectuează terapia este folosită de fizioterapeuti acreditați. 

 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.