Entorsa de glezna este o afectiune foarte frecventa a gleznei, ce afecteaza zilnic la nivel national cel putin 2000 de persoane (avand in vedere automedicatia si neprezentarea la medic in multe din cazuri). Aceasta poate aparea in timpul practicarii diverselor sporturi si al activitatilor fizice dar si atunci cand mergeti pe o suprafata neregulata sau calcati stramb.
Entorsa intervine atunci cand un ligament este fortat sa se intinda dincolo de limitele sale normale. O entorsa severa poate conduce la ruperea efectiva a fibrelor elastice care compun ligamentele.
Entorsa de glezna apare atunci cand laba piciorului se rasuceste dincolo de limitele motrice normale, prin mersul pe o suprafata neregulata sau in urma unui pas gresit.
Mecanismul de producere
In cazul in care intervine o rasucire interna (inversiune) sau externa (eversiune) a labei piciorului fata de glezna, fortele respective duc la intinderea ligamentelor dincolo de lungimea lor obisnuita. Daca forta este prea mare, ligamentele se pot rupe. In cazul in care tesuturile moi ale gleznei sunt supuse unor forte mari, este posibil sa auziti chiar o „trosnitura”, urmata de durere si inflamare (umflarea gleznei).Intensitatea fortei deformante la care este supusa glezna determina gradul de entorsa a acesteia. O entorsa usoara este o entorsa de gradul 1, entorsa medie este de gradul 2, iar cea severa este de gradul 3.
Entorsa de gradul 1: Intindere usoara a fibrelor ligamentului.
Entorsa de gradul 2: Ruperea partiala a ligamentului. La examinarea articulatiei gleznei si miscarea acesteia, in anumite pozitii se observa o mobilitate anormala (laxitate) a articulatiei gleznei.
Entorsa de gradul 3: Ruperea completa a ligamentului. Daca medicul ortoped trage sau impinge glezna (in anumite pozitii) se observa o instabilitate severa a acesteia.
Diagnostic
Daca suspicionati o entorsa de glezna, consultati un medic ortoped pentru diagnosticul corect. Acesta va poate recomanda sa faceti o radiografie pentru a se asigura ca nu aveti vreo factura la glezna sau la nivelul piciorului. Un os rupt poate genera simptome similare entorsei de glezna cu durere si inflamare.
Simptome
Durerea si umflatura gleznei sunt principalele simptome. Intensitatea durerii depinde de gradul de intindere sau rupere a ligamentului.Instabilitatea intervine atunci cand ligamentul a fost rupt in totalitate sau s-a produs o luxatie completa a articulatiei gleznei.
Tratament
Formele simple de entorsa se pot trata acasa. In cazul acestora, sunt necesare imobilizarea zonei lezate si evitarea fortarii acesteia. Este, uneori, nevoie de repaus pentru cateva zile si de limitarea activitatilor obisnuite, care pun presiune pe articulatia afectata. Compresele cu gheata sunt utile. Acestea se mentin pe articulatie circa 10-15 minute, de patru pana la opt ori pe zi. Util este si masajul cu un cub de gheata pe articulatie, prin miscari circulare. In cazurile mai severe, in care ligamentele au fost rupte partial, este necesara imobilizarea gleznei cu o gheata de gips sau orteza. Intervalul de timp necesar pentru vindecare este stabilit de medicul ortoped.
Pentru entorsele foarte severe, cu ligamente rupte, asociate cu sangerare, este necesara interventia chirurgicala. Terapia nu trebuie sa se limiteze la scaderea durerii, diminuarea edemului si eliminarea echimozei, ci trebuie continuata dupa ce faza acuta este depasita, cu gimnastica medicala si fizioterapie, astfel incat articulatia afectata sa fie readusa in parametri normali sau cat mai aproape de starea dinaintea accidentarii.
Terapia manuala este recomandata mai ales in cazul entorselor severe si al recidivelor sau dupa perioadele de imobilizare. Este important de spus ca aceste leziuni articulare, mai ales la nivelul genunchiului, sunt considerate factori favorizanti pentru aparitia artrozei.
Cele mai indicate masuri de preventie sunt evitarea factorilor de risc si mentinerea unei forme fizice cat mai bune – cu exercitii regulate de intindere si tonifiere – astfel incat muschii, ligamentele si tendoanele sa fie puternice si flexibile, pentru a rezista la traume.
Mentinerea unei greutati corporale corecte este importanta, fiind o masura preventiva utila. Este esentiala kinetoterapia, pentru a preveni leziunile recurente. Traumatismele articulare de tipul entorselor se pot recupera complet, cu tratamentul si cu terapia manuala adecvata, iar preventia este importanta pentru evitarea recidivelor, care pot duce la entorse cu grad ridicat de afectare. Pe de alta parte, activitatea fizica este esentiala pentru a avea articulatii, ligamente si musculatura sanatoase.