OSTEOPOROZA

Posta la 05-09-2023 , de:kolymedical , in , 0 Comentarii

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune caracterizata printr-o scadere a densitatii osoase, reducand puterea sa si rezultand cu oase fragile.

Osteoporoza duce literalmente la un os poros anormal care este compresibil, ca un burete. Aceasta tulburare a scheletului slabeste osul si duce la fracturi frecvente in oase. Osteoporoza inseamna „os poros”.

Privita sub microscop, osul sanatos arata ca un fagure de miere. Cand apare osteoporoza, gaurile si spatiile din fagure sunt mult mai mari decat in osul sanatos.

Oasele osteoporotice isi pierd densitatea sau masa si contin structuri anormale ale tesuturilor. Deoarece oasele devin mai putin dense, ele se slabesc si exista o probabilitate mai mare sa se rupa.

Oasele normale sunt compuse din proteine, colagen si calciu, toate acestea confera osoaselor rezistenta.

Oasele afectate de osteoporoza se pot rupe (fractura) cu leziuni relativ minore, care in mod normal nu ar cauza ruperea unui os. Fractura poate fi fie sub forma de crapare (ca si in cazul unei fracturi de sold) sau colaps (ca in cazul unei fracturi de compresie a vertebrelor coloanei vertebrale). Coloana vertebrala, soldurile, coastele si incheieturile sunt zone comune ale fracturilor osoase provenite din osteoporoza, desi fracturile legate de osteoporoza pot sa apara in aproape orice os al scheletului.

Cauzele osteoporozei

Osteoporoza apare atunci cand exista un dezechilibru intre formarea osoasa noua si resorbtia osoasa veche. Corpul poate sa nu reuseasca sa formeze suficient os nou, sau prea mult os poate fi reabsorbit, sau ambele. Doua minerale esentiale pentru formarea normala a osului, sunt calciul si fosfatul.  Daca aportul de calciu nu este suficient sau daca organismul nu absoarbe suficient calciu din dieta, productia osoasa si tesutul osos pot suferi. Astfel, oasele pot deveni mai slabe, rezultand oase fragile care se pot rupe usor.

Cauza principala a osteoporozei este lipsa anumitor hormoni, in special estrogen la femei si androgen la barbati. Femeile, in special cele cu varsta mai mare de 60 de ani, sunt frecvent diagnosticate cu aceasta boala. Menopauza este insotita de un nivel mai scazut al estrogenului si creste riscul femeii de a dezvolta osteoporoza.

Alti factori care pot contribui la pierderea osoasa la aceasta grupa de varsta includ consumul insuficient de calciu si vitamina D, lipsa exercitiului de greutate si alte modificari legate de varsta in functiile endocrine (in plus fata de lipsa de estrogen).

Alte afectiuni care pot duce la osteoporoza includ utilizarea excesiva a corticosteroizilor (sindromul Cushing), problemele tiroidiene, lipsa utilizarii musculare, cancerul osos, anumite tulburari genetice, utilizarea anumitor medicamente si probleme precum calciul scazut in dieta.

Simptomele osteoporozei

Etapele timpurii ale osteoporozei nu cauzeaza simptome sau semne de avertizare. In cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoza nu stiu ca au aceasta afectiune pana cand au o fractura.

Daca apar simptome, unele dintre cele mai timpurii pot include: putere de prindere slaba unghii slabe si fragile Fara un tratament adecvat, osteoporoza se poate inrautati. Pe masura ce oasele devin mai subtiri si mai slabe, riscul de fractura creste.

Tipuri de osteoporoza

Exista patru tipuri de osteoporoza: primara, secundara, osteogeneza imperfecta si juvenila idiopatica.

Osteoporoza primara

Osteoporoza primara este cel mai frecvent tip de osteoporoza. Este mai frecventa la femei decat la barbati. O persoana atinge masa maxima a oaselor (densitate) la aproximativ 30 de ani.

Osteoporoza secundara

Osteoporoza secundara are aceleasi simptome ca si osteoporoza primara. Dar apare ca urmare a unor afectiuni medicale, cum ar fi hiperparatiroidismul, hipertiroidismul sau leucemia.

Osteogeneza imperfecta

Osteogeneza imperfecta este o forma rara de osteoporoza care se poate manifesta chiar din uter, dar cele mai multe cazuri sunt diagnosticate dupa nastere. Osteogeneza imperfecta face ca oasele sa se rupa fara nici un motiv aparent. Osteoporoza juvenila idiopatica

Osteoporoza juvenila idiopatica este rara. Aceasta se intampla la copii cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani sau in perioade de crestere rapida. Nu exista o cauza cunoscuta pentru acest tip de osteoporoza, in care exista o formare osoasa prea mica sau o pierdere osoasa excesiva. Aceasta conditie creste riscul de fracturi.

Pentru a verifica osteoporoza, medicul va analiza istoricul medical si va efectua un examen fizic.

De asemenea, se pot efectua teste ale sangelui si urinei pentru a verifica conditiile care pot provoca pierderea osoasa. In cazul in care medicul dumneavoastra considera ca este posibil sa aveti osteoporoza sau ca aveti riscul de a dezvolta osteoporoza, probabil ca va sugera un test de densitate osoasa.

Beneficiile fizioterapiei pentru osteoporoza

Terapia fizica poate fi incorporata in planul de tratament.

Fizioterapia poate ajuta pacientul sa-si construiasca forta, flexibilitatea si sa mareasca gama de miscare. Exercitiile promoveaza circulatia care stimuleaza oasele sa se vindece si forta construieste echilibrul, ceea ce poate ajuta la prevenirea caderii.

In timpul fizioterapiei, pacientul este invatat miscarile „sigure” pentru a preveni ranirile. Terapeutul poate oferi un program personalizat de exercitii fizice.

Ceea ce faceti in terapia fizica depinde foarte mult de dvs.: cauza osteoporozei, nivelul de activitate fizic, nivelul de risc pentru fracturile spinoase si ceea ce corpul dumneavoastra poate face.

In general, totusi, terapeutul fizic va lucra impreuna cu dvs. pentru a dezvolta un plan de exercitii care implica exercitii de greutate (cum ar fi mersul pe jos sau tenis) si exercitii de intarire (cum ar fi ridicarea greutatii).

share: