Kinetoterapia si specificul acestei proceduri
Una dintre procedurile cele mai des folosite in recuperarea medicala este kinetoterapia. Atunci cand vorbim despre kinetoterapie avem in vedere acea terapie definita prin miscare sau gimnastica medicala. Este o procedura eficienta pentru tratarea afectiunilor ortopedice si neuro-motorii, pentru traumatisme, pentru pacientii care au suferit interventii chirurgicale, dar si pentru diferite cazuri cu probleme cronice.
Procedurile de kinetoterapie trebuie incepute la indicatiile medicilor specialisti (ortropezi, reumatologi, neurologi) etc. si trebuie continuate sub stricta indrumare si supraveghere a medicului de recuperare. Kinetoterapia are urmatoarele doua obiective majore: mobilitatea articulara si tonifierea musculaturii.


Mobilitatea articulara este foarte importanta pentru reluarea tuturor categoriilor de miscari, in vreme ce tonifierea musculaturii presupune o mai buna stabilitate a articulatiilor vizate prin faptul ca mentinerea fortei la nivelul muschilor poate duce la disparitia durerii si poate preveni viitoarele accidentari.
Afectiunile cand se recomanda kinetoterapia
Pentru fiecare afectiune se recomanda un anumit protocol de recuperare prin intermediul fiziokinetoterapiei. Acest protocol este bine stabilit de catre medicul specialist de recuperare medicala. Exista anumite afectiuni chirurgicale sau tratamente ortopedice in care protocolul de recuperare este folosit frecvent.
Acestea se refera la ruptura ligamentului incrucisat anterior, ruptura de ligament incrucisat posterior, ruptura si sutura de menisc, ruptura tendonului lui Ahile, leziuni la nivelul ligamentelor colaterale, fracturi de membre inferioare sau superioare, discoptia lombara, hernia de disc, scolioza sau ruptura muschiului biceps brahial.
In acelasi timp, procedurile de kinetoterapie sunt foarte utile si pentru remedierea handicapului si pentru promovarea mobilitatii. De asemenea, este sustinuta functia motorie excelenta si calitatea vietii. Tratamentul prin kinetoterapie se recomanda pentru a ameliora sau pentru a trata simptome in afectiuni precum:
-
Afectiunile metabolice de tipul obezitatii
-
Problemele musculare
-
Bolile respiratorii
-
Tulburarile ortopedico-traumatice
-
Tulburarile reumatologice de tip poliartrita reumatoida, coxartroza sau gonartroza
-
Afectiunile cardiovasculare din categoria bolilor varicoase sau cardiopatie ischemica
-
Afectiuni neurologice de tipul accidentelor vasculare cerebrale, a traumatismelor cranio-cerebrale, paraliziilor, bolii Parkinson sau a traumatismelor vertebro-medulare
-
Maladiile congenitale precum luxatia congenitala de sold, tetraplagia sau distrofia neuro-musculara.