Tehnica masajului sedativ

Masajul medical (sau masajul sedativ) reprezinta ansamblul miscarilor care sunt aplicate la nivelul corpului uman. Acest tip de masaj actioneaza indirect la nivelul tesuturilor aflate in mare profunzime. Efectele masajului sedativ sunt atat locale, cat si generale. Diferenta dintre masajul general si masajul sedativ este dat de faptul ca acesta din urma nu se concentreaza doar pe tratarea sau ameliorarea simptomatica a durerii, ci se concentreaza inclusiv pe sursa acesteia. Masajul sedativ are drept scop impiedicarea reaparitiei durerii. Cu alte cuvinte, principalul obiectiv al masajului medical este terapia durerii.

Dincolo de faptul ca masajul sedativ are scop terapeutic, acest tip de masaj poate fi eficient inclusiv in scop profilactic. Medicul specialist apeleaza la o multime de proceduri si tehnici menite a se concentra pe tratamentul afectiunii cu care a fost diagnosticat un pacient. Masajul medical sau terapeutic se poate concentra pe mai multe subramuri, printre care terapia neuromusculara, masajul ortopedic, masajul tonifiant, drenajul limfatic, masajul decontracturant sau terapia cranio-sacrala.

Cea mai des folosita tehnica este reprezentata de masajul ortopedic, aceasta fiind la randul sau o abordare care apeleaza la diferite proceduri. Printre acestea regasim evaluarea terapeutica, miscarea zonei cu tesut moale in vederea reducerii durerii sau disfunctiei, restaurarea echilibrului structural al corpului, reeducarea neuromusculara, intinderea si intarirea muschilor sau reabilitarea disfunctiilor muschilor scheletali.

Terapia neuromusculara este tehnica de manipulare a tesuturilor moi care are drept scop identificarea cauzelor durerii cronice de la nivelul sistemului nervos sau a sistemului muscular. Este o abordare a masajului medical care se focuseaza pe rezolvarea punctelor de declansare a durerii, a problemelor circulatorii sau a celor legate de postura. De asemenea, aceasta abordare are in vedere compresia nervilor si problemele biomecanice avand drept cauza accidentari provocate de o serie de miscari repetitive.

Exista mai multe efecte si beneficii de care pacientii pot beneficia in urma masajului sedativ. Printre acestea regasim:

  • Activarea circulatiei sanguine la nivel muscular prin intermediul capilarelor si al venelor

  • Cresterea aportului de substante nutritive la nivel celular avand efect de regenerare

  • Activarea circulatiei vaselor limfatice si sanguine la nivel profund prin comprimare

  • Refacerea musculara si accelerarea proceselor metabolice la nivel celular

  • Sporirea rezistentei la efort a fibrelor musculare

  • Combaterea stazei limfatice si sangvine

  • Prevenirea contracturilor musculare si a intinderilor

  • Calmarea sau atenuarea durerii

Procedura de masaj sedativ este efectuata de personal specializat si doar in urma unei recomandari medicale. Atunci cand apelezi la centrul Koly Medical de recuperare medicala poti sa beneficiezi de masaj sedativ ca procedura de sine statatoare sau ca procedura complementara pentru alte proceduri de recuperare medicala.