Scurta introducere in reflexoterapie

Obiectivul principal al reflexoterapiei este acela de a elimina toxinele si de a stimula functiile la nivelul intregului organism. Talpa piciorului este printre zonele unde se regasesc cele mai multe puncte reflexe. De fapt talpa piciorului este asemenea unei harti a intregului corp. Toate organele si zonele corpului au cate un punct reflex la nivelul talpii piciorului, incepand de la creier, continuand cu ochi, urechi, glanda tiroida, ficat, stomac, plamani, colon, ovare, rinichi, vezica urinara, pancreas si pana la duoden.

Terapeutul specializat in reflexoterapie maseaza aceste puncte reflexe de la nivelul talpii piciorului pentru a preveni anumite afectiuni ale organelor respective sau pentru a trata anumite afectiuni aparute la unele dintre aceste organe. Astfel reflexoterapia nu doar ca trateaza afectiunea sau boala anumitor organe, ci ajuta inclusiv la tratarea cauzelor bolii pentru a diminua sansele de a recidiva.

Ce este reflexoterapia si cum functioneaza aceasta procedura

Reflexoterapia este o terapie alternativa care presupune aplicarea unei anumite presiuni in diferite puncte ale picioarelor, mainilor si urechilor cu scopul de a sustine vindecarea si imbunatatirea sanatatii. Este o terapie care are la baza principiul conform caruia fiecare organ si sistem din organism este conectat cu aceste zone ale corpului de la nivelul talpilor, palmelor si urechilor.

Prin stimularea acestor puncte reflexe, organul care este vizat poate avea functii imbunatatite si poate fi vindecat sau tratat. Daca luam exemplul masajului la nivelul talpilor picioarelor, avem o serie de zone sau puncte reflexe cu diferite organe ale corpului. Varful degetului mare este asociat cu zona capului sau a creierului, mijlocul degetului mare este asociat cu fata si sinusuri, baza degetului mare se asociaza cu maxilarul, dintii si gingiile, iar baza degetului mic cu gatul.

Putem continua prin a aminti partea laterala exterioara a talpii care se asociaza cu bratele, coatele, genunchii si picioarele, partea centrala a talpii se asociaza cu gatul, trunchiul cerebral, timusul, coloana vertebrala si vezica urinara, in vreme ce partea laterala a gleznei este reflexa partii inferioare a spatelui, iar partea mediana a gleznei este punct reflex pentru glandele limfatice, trompele uterine si zona inghinala. Nu in ultimul rand zona mediana a partii superioare a talpii se asociaza cu plamanii, toracele, sanii, talia sau partea superioara a spatelui.

Reflexoterapia functioneaza prin faptul ca se aplica o anumita presiune asupra punctelor reflexe prin care se stimuleaza nervii din punctul respectiv. Astfel se obtine o relaxare a corpului si implicit vorbim despre efecte pozitive la nivelul organismului, efecte precum respiratie reglata corespunzator, un flux sangvin imbunatatit si un sistem imunitar mai puternic.

De asemenea, se vorbeste despre faptul ca reflexoterapia ajuta la restabilirea circulatiei normale a energiei vitale (Qi) la nivelul corpului datorita reducerii stresului si eliberarii anumitor blocaje la nivelul organismului.

Principalele beneficii ale reflexoterapiei

Exista mai multe beneficii pe care le propune procedura de reflexoterapie. Printre acestea amintim intarirea imunitatii, recuperarea dupa raceli sau infectii, combaterea problemelor sinusurilor, recuperarea medicala in cazul problemelor cu spatele, cresterea fertilitatii, imbunatatirea digestiei, corectarea in cazul dezechilibrelor hormonale, diminuarea durerilor articulare sau ameliorarea neuropatiei periferice.