Ce presupun procedurile de terapie manuala?

Procedura terapiei manuale este realizata prin aplicarea unei forte manuale care este determinata cu o anumita precizie si efectuata intr-un mod specific la nivelul tesuturilor conjunctive si asupra muschilor scheletici. Scopul terapiei manuale este acela de a ajuta la imbunatatirea mobilitatii in anumite zone unde exista dificultati cu scopul de a relaxa anumite zone unde apar contracturile musculare.

Terapia manuala poate fi eficienta pentru tratamentul articulatiilor care si-au pierdut mobilitatea adecvata, dar si pentru a facilita anumite miscari in diferite conditii musculo-scheletice. Limitarile respective in ceea ce priveste articulatiile si conditiile musculo scheletice pot produce disconfort, durere si alterarea functiei din postura de miscare.

Procedurile in cadrul terapiei manuale sunt realizate de catre un kinetoterapeut si constau in tehnici de evaluare si de tratament, intre care amintim: tractiunile, masajul, terapia punctelor trigger, tehnicile de eliberare activa, stretching-ul, mobilizarea tesuturilor moi asistata de instrumente, manipularile articulare si mobilizarile articulare.

Folosirea terapiei manuale

Terapia manuala presupune restabilirea mobilitatii articulatiilor rigide si reducerea tensiunii la nivel muscular. Obiectivul este acela de a reda pacientului miscarea cat mai naturala si fara durere in diferite zone ale corpului. Prin terapie manuala poate fi ameliorata durerea atat in cazul pacientilor cu dureri cronice cat si in durerile acute ca urmare a leziunilor moi sau a tensiunilor musculare.

Afectiunile care pot fi tratate prin terapie manuala

Pacientii care resimt durere in zona spatelui, a coloanei vertebrale, a umerilor, a coatelor, a degetelor la maini si la picioare, a soldului, a gleznei sau a genunchilor pot apela la terapia manuala.In acelasi timp procedura terapiei manuale poate fi folosita cu mare succes inclusiv pentru gestionarea cazurilor in care pacientii se confrunta cu dureri articulare, dureri musculare si contracturi sau tendinoase.

Trebuie subliniat faptul ca amanarea sau evitarea acestei proceduri de recuperare medicala poate conduce la cresterea intensitatii manifestarilor, pierderea functiilor fizice si chiar cronicizarea afectiunii. Tocmai din acest motiv trebuie ca orice pacient care doreste sa beneficieze de procedura de terapie manuala trebuie sa discute in prima faza cu un medic specialist de recuperare medicala pentru a stabili planurile de tratament.

Exista mai multe avantaje terapeutice pe care le ofera terapia manuala. Principalele beneficii ale acestei proceduri implica modularea durerii, cresterea mobilitatii articulare si a amplitudinii de miscare, regasirea stabilitatii si a elasticitatii tesuturilor, vindecarea la nivel de tesuturi, diminuarea inflamatiei tesuturilor moi, diminuarea tensiunii musculare si inducerea senzatiei de relaxare.

Contraindicatiile in procedura terapiei manuale

Chiar daca exista numeroase beneficii, trebuie spus ca terapia manuala nu se recomanda in anumite situatii. Printre acestea amintim afectiunile maligne ale coloanei vertebrale, infectiile, inflamatiile acute, plagile deschise, diagnosticul de cancer, afectiuni la nivelul tegumentului, bolile reumatoide cervicale, afectiuni la nivelul oaselor vertebrale sau instabilitatea articulara.